Kedi Beslemenin Olumlu Psikolojik Etkileri
Bu yazıyı hayvansever arkadaşlarınla paylaş!Kedi beslemenin olumlu psikolojik etkileri oldukça yüksek olduğu için özellikle kalp rahatsızlığı ya da psikolojik rahatsızlığı olan kişilere sıklıkla kedi dost…
Kedilerde siyah dışkılama oldukça önemli bir durumdur. Çok ciddi rahatsızlıkların habercisi olabilen siyah dışkılama ayrıca kedinizin aldığı bir darbe sonrasında iç kanamayla beraber ortaya çıkabilir. Trafik kazası ya da yaşam alanında alacağı darbelerle oluşabilen kedilerde siyah dışkılamaya anında müdahale edilmelidir. Gerekli aksiyon alınmadığında kedinizin hayatı söz konusu olabilir. Son zamanlarda darbeye maruz kalmış bir kediniz varsa ya da düşme gibi durumlarla karşılaştıysa hemen veteriner hekime başvurmalısınız.
Şirin dostlarınız yaşamı boyunca hayatını tehdit eden pek çok hastalıkla karşılaşabilir. Viral hastalıkların bu süreçte belirtileri de yakından takip edilmelidir. En önemli belirtisi şüphesiz siyah dışkılamadır. Bunun yanı sıra gençlik hastalığına yakalanan kedilerin dışkısı da siyah olabiliyor. İç parazitler nedeniyle de kedinizin dışkısı siyah gelebilir. Günümüzdeki tüm uzmanlar bu tür dışkılamanın her zaman tehlikeli olabileceğini hatırlatmaktadır.
Kedilerde Siyah Dışkılama Nedenleri
Kedilerde açık kahverengi dışkı, normal kabul edilmektedir. Yeşil dışkılama uzun süreli antibiyotik kullandığını gösterirken siyah dışkılamada durum farklıdır. Kediniz sağlıklı ve herhangi bir olumsuz belirti göstermiyorsa diyetinde çiğ et bulunduğundan dolayı da siyah dışkı çıkarabilir. Ancak aşağıdaki durumlar, kedilerde siyah dışkılama nedenleri olarak sıralanmaktadır;
Kedilerde Helmint istilası dikkat edilmesi gereken durumlardandır. Kedilerin ince bağırsağına yerleşen solucanlar bağırsak duvarına ciddi zarar verir. Kalın bağırsağa girdiklerinde ise dışkının rengi siyah olur. Gastrit ya da kolit travmaların neden olduğu yabancı cisimler de yine bağırsaklarda çatlaklara ve yaralara sebep olacaktır. Bu durumda yabancı maddelerin dışarı atılması sürecinde siyah dışkı söz konusudur.
Adenokarsinom ve Lenfoma oluşumu da siyah dışkı nedenlerindendir. Mide duvarında ülser oluşumunu destekleyen bu rahatsızlıklar kanın serbest bırakılmasını beraberinde getirir. Bunlara ek olarak ülseratif enterokolit ve gastrit ile beraber kanamanın eşlik etmesi, yine siyah dışkılamaya davetiye çıkarabilir.
Kedilerin sindirim sisteminde kan serbest bırakılırsa Hemorajik Gastroenterit hastalığı ortaya çıkar. Bu durum sonucunda ise gıda intoleransı, stres, kan pıhtılaşması ve pek çok otoimmün hastalıklar meydana gelebilir. Sonuç olarak dışkının rengi de siyahlaşır.
Siyah Dışkıyla Beraber Gelişen Semptomlar ve Tedavisi
Kedilerde siyah dışkılama var ise aşağıdaki semptomların görülme oranı yüksektir;
Kedinizin siyah dışkıladığını görüyorsanız ve tedaviyi geciktirdiyseniz hastalığının ağırlaşabileceğini unutmamanız gerekir. Hızlıca veteriner ile iletişime geçerek durumu anlatmalı ve tedavi sürecine geçmelisiniz. Dışkının yoğun ve siyah olması halinde veteriner hekim tarafından yeni bir beslenme düzeni önerilebilir. Ayrıca kuru gıdalar yerine ıslak konserve yiyecekler kullanılabilir. Katran rengindeki dışkılamada ise iç kanama durumu ortaya çıkabilir. Bu durumda da cerrahi müdahaleler söz konusu olacaktır.
Facebook Comments