Kedi Beslemenin Olumlu Psikolojik Etkileri
Bu yazıyı hayvansever arkadaşlarınla paylaş!Kedi beslemenin olumlu psikolojik etkileri oldukça yüksek olduğu için özellikle kalp rahatsızlığı ya da psikolojik rahatsızlığı olan kişilere sıklıkla kedi dost…
Köpeğim kusuyor, ne yapmam gerekiyor konusu üzerine pek çok köpek sahibi araştırma yaparak sebeplerini öğrenmek istemektedir. Yapılan tespitler doğrultusunda köpeğin içinde bulunduğu rahatsızlık durumundan kaynaklı olarak böyle bir tepkime verdiği ve bunun bir hastalık belirtisi olabileceği bilinmelidir. Belirli bir süre gözlem yapıldıktan sonra oluşan belirtiler üzerine ne yapılması gerektiğini tam olarak bilinmiyorsa uzman bir veteriner tarafından yardım alınması en doğru olacaktır. Bu ileriye dönük olarak oluşabilecek farklı rahatsızlıkların önlenebilmesi için de gerekli tetkikleri içerir.
Köpeğim kusuyor, ne yapmam gerekiyor sorusu acil olarak cevabının bilinmesi ve buna göre önlem alınması gereken bir durumdur. Köpek yemiş olduğu bir yemekten kaynaklı olarak ishal olabilir. Böyle bir durumda vücut sıvı kaybeder. Bu sıvı kaybı metabolik olarak dengenin sağlanabilmesi için kusma davranışı ile kendini gösterebilir. Süreçte bu davranış sergileyen bir köpek kendine geldiği noktada bilinmeyen ilaç ve besinlerle beslemek yerine rahat bir noktada, stresten uzak bir şekilde yatırılması ve oluşan sıvı kaybının su verilerek giderilmeye çalışılması gerekir.
Hayvanların mideleri insanların aksine oldukça hassas ve kırılgandır. Beslenme rutinlerindeki ani değişimler psikolojik olarak bir köpeğin kusma davranışı göstermesine sebep olabilir. Bu köpek sahibi tarafından oluşabilecek problemli bir durumken köpekten kaynaklanan bir süreçte olabilir. Köpeğin etrafta bulunan ve ağzına almaması gereken bir nesneyi alması ile beraber bağırsaklarında ve midesinde oluşan rahatsızlık bu şekilde kendini gösterebilir. Bazen oldukça hassas ve dışarıda oluşabilecek bakterilere karşı savunmasız olan köpekler -özellikle yavru köpekler- genel vücut direncini ve bağışıklığını yitirerek kusabilir. Bu durum vücudun kendini dengeye alma ve koruma sistemidir.
Köpeğim kusuyor, ne yapmam gerekiyor köpeğin çeşitli hastalıklardan dolayı olarak böyle bir duruma gelmesi mümkündür. Normal şartlarda kısa süreli anlık yaşanan bu durum, farklı sebepleri ve geçici durumlara yorulabilir. Fakat bu uzun süreli ve farklı semptomlarla beraber oluşuyorsa, köpek ani olarak kilo vermeye başlamışsa ve bu hızla devam ediyorsa kusmasıyla beraber belirli bir miktar kan da gözüküyorsa burada endişelenecek bir durum olduğu düşünülebilir. Köpeklerinde çeşitli hastalıklara yakalanma riskleri bulunur. Bunlar karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları başta olmak üzere bağırsak yollarında ve mide yollarında oluşabilecek çeşitli kanser türleri de olabilmektedir. Diyabet ve menenjit hastalıkları da farklı iltihaplanma çeşitleri ile köpeğin vücuduna yerleşebilir. Bu da hastalıktan kaynaklı olarak kusma refleksini oluşturacaktı. Böyle bir durumda muhakkak ki köpeğin tıbbi olarak tedavi görmesi gerekir.
Köpeklerde kusma durumu yanında farklı semptomları da barındırdığından muhakkak bir uzmana danışılması gerekir. Özellikle şu semptomlara dikkat edilmelidir:
Köpeğim kusuyor, ne yapmam gerekiyor konusuna farklı açılardan bakış geliştirerek problemin sebebini tespit etmeye çalıştık. Bu noktada alınabilecek önlemler de yine köpek sahibinin bu süreçte ki davranışları ile ilişkilidir. Köpeğin kusma davranışa sonrasında kendisini daha sakin ve korunaklı bir ortamda hissetmesi gerekir. Huzursuz bir süreç geçiren köpek sahibi tarafından korku ve panik hissetmeden sakince sevilerek bir köşede yatırılmalıdır. Panik halinde olan bir köpek sahibi köpeğin de huzursuz olmasına sebep olacaktır. Bu süreçte en önemli nokta köpek belirlenen bir sebepten kaynaklı kusma davranışını sergilemişse, yaklaşık yarım gün boyunca yemek yemek istemeyecek ve kendini halsiz hissedebilecektir.
Böyle bir dönemde köpeğin beslenmesi için sürekli onu zorlamak doğru bir davranış değildir. Sonraki süreçte köpeğin eski sağlığına kavuşabileceği dönem gelene kadar porsiyonların da azaltmalar yapılabilir ve beslenme şeklinde daha hafif ürünlere gidilebilir. Şu unutulmamalıdır ki normal şartlarda böyle bir durum kısa süreli olarak gerçekleşen uzun saatleri bulmayan bir durumdur. Eğer sürekli olarak kusmak davranışının devam ettiği görülüyorsa burada daha önemli bir konu olduğu düşünülmeli ve bu yönde hareket edilmelidir. Yapılan araştırmalarda bazı köpeklerin alerjen durumu olduğu gözlemlenmiştir. Böyle bir durumda eğer alerji olduğundan şüpheleniliyorsa verilen gıdalar seçilerek tercih edilmelidir
Köpeğim kusuyor, ne yapmam gerekiyor açıklamalarda da görüldüğü üzere panikleyerek ve köpeğin olumsuz etkilenmesine sebep olacak uzun dönemde bir hastalık bulunmuyor. Köpeğin refleksleri veya vücuduna aldığı farklı cisimlerden kaynaklı olarak gösterebileceği bu gibi bir davranış yanında farklı semptomları da barındırıyor. Bu süreç uzun süre ve durmaksızın devam ediyorsa muhakkak ki bir doktorla görüşülmeli ve bu konu hakkında bilgi alınmalıdır.
Facebook Comments