Kedi ve Köpeklerde Yara Yalama Alışkanlığı
Bu yazıyı hayvansever arkadaşlarınla paylaş!Birçok kedi köpek sahibi, sevimli dostlarının yara yerlerini yaladığına şahit olabilir. Şirin ve sadık dostlarımızdaki yaralar, bir organ veya deri üzerinde…
Son yıllarda kedilerde sıklıkla karşılaşılan ve ölümcül olabilen FIP (Feline İnfeksiyöz Peritonitis) isimli hastalık hakkında birkaç şey söylemek istiyorum.
Bir çok kedi severin canını yakan fip hastalığı, corona virüs adlı bir rna virüsü tarafından enfekte olmuş hayvanlarda, virüsün mutasyon geçirmesi ile ortaya çıkar.
Yaygın semptomları arasında halsizlik, iştahsızlık, arka bacaklarda kas zayıflaması, karın bölgesinde sıvı toplanması sayılabilir.
Fip’in kaç formu vardır?
Fip kediler arasında çok yaygın bir şekilde bulaşıcı olmaktadır. Dışkı teması yolu ile bulaşan bu hastalık temel olarak 2 formdan oluşmaktadır. Kuru form ve yaş form olarak adlandırılan Fip’in formları arasında tehlikeli olan yaş veya ıslak form denilen türüdür.
Literatürlerde Fip’in ıslak formuna sahip hiçbir kedi malesef kurtarılamamıştır. Fakat kuru formda fip hastası olan kedilerde virüs bir süre baskı altında tutularak tehlikeli semptomların ortaya çıkması engellenmektedir.
Kediler nasıl FIP olur?
Ülkemizde yaygın olan fip hastalığının temel sebebi sokakta yaşayan ve kontrolsüz üreyen sokak kedileri ve yurt dışından kaçak yollar ile ülkemize sokulan zavallı hayvan dostlarımızdır. Yapılan çalışmalara göre ülkemizde sokakta yaşayan kedilerin %80’i fip virüsü ile doğrudan enfektedir.
Fip virüsü yani corona virüs dışkı yolu ile bulaşır. Enfekte hayvanın dışkısı ile temasa geçen bir kediye virüs bulaşmaktadır.
Her coronavirüs ile enfekte kedi fip olur mu?
Hayır, az önce de dediğim gibi sokak hayvanlarının büyük çoğunluğu bu virüs ile enfektedir. Hastalığın fip haline gelebilmesi için virüsün mevcut bulunduğu kediye özel olarak mutasyona uğraması gerekmektedir.
Fipten korunmanın yolu var mı?
Malesef etkin bir korunma metodu bulunmamaktadır. Ancak, kedinizi fipten korumak istiyorsanız, sokakta başıboş dolaşmasına izin vermemeniz önerilir. Eğer kontrollü bir şekilde, evinizin bahçesi var ise ve buraya sizin kontrolünüz dışında başka bir hayvan girmiyorsa kedinizi dışarıya çıkartabilirsiniz.
Ayrıca coronavirüs ile enfekte olduğunu bildiğiniz bir hayvanı evinize almamalı, aldıysanız bile ortak kum kabını kullanmamasını sağlamalısınız.
Sorularınızı yorumda belirtirseniz sizlere daha rahat cevap verebilirim.
Facebook Comments