Köpeklerde Anksiyete Problemi

Bu yazıyı hayvansever arkadaşlarınla paylaş!

Köpeklerde anksiyete problemi tıpkı insanlar gibi endişe gibi duygular yaşadıkları zaman ortaya çıkan psikolojik bir rahatsızlıktır. Köpeğin geçmişte yaşadığı stresli durumlar ve olumsuz tecrübeler onlarda endişe nöbetleri oluşturabilir. Endişe nöbetleri ise bir süre sonra anksiyeteye dönmeye başlayacaktır. Köpekte anksiyete sorunu görüldüğü zaman mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Tedavi edilmediği takdirde daha fazla ilerleme gibi durumlar gözlenebilir. Aynı zamanda Anksiyetesi sebebi altta yatan fiziksel sağlık sorunları yüzünden de olabilir. Bunların da tespit edilmesi ve tedavi edilmesi gerekir.

Köpeklerde Anksiyete Nasıl Olur?

Köpeklerde anksiyete problemi sinir sisteminin rahatsızlanması ya da tetiklenmesi sonucunda oluşur. Köpekler vücutlarında yaşadıkları tehlikeli durumların önüne geçebilmek için bir davranış sergilerler. Bu davranışın sürekli olarak oluşması bir süre sonra köpeklerde anksiyeteye neden olur. Örneğin köpekler bir durumdan korktuysa bunu fiziksel olarak kısa bir süre gösterdiyse de psikolojik olarak uzun süre bilinçaltında yatacaktır. Bilinçaltında yatan korku devam ediyorsa ya da belirli aralıklarla devam ediyorsa köpeklerde fobi oluşur. Fobi ise çok çeşitli nedenlerden dolayı tetiklenir. Anksiyete geçmişte tetiklenen nedenler sonucunda doğduğu için ve köpekler gelecekte ne yaşayacakları belirsizliklerini yaşadıkları için tetiklenen bir rahatsızlıktır. Gelecekte karşılaşacakları hayali tehlikeler de onları bir çıkmaza sürükler. Anksiyete psikolojik bir rahatsızlığın ardından fizyolojik bir rahatsızlığa dönüşmeye başlayacaktır. Çünkü köpekler bir süre sonra stres ve sıkıntı sonucunda kalp sorunları yaşayabilir. Anksiyete sebepleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Köpeklerin geçmişte yaşadığı travmatik deneyimler onların ruhunda bir iz bırakır. Bu ise onlarda endişe nöbetleri oluşturur.
  • Merkezi sinir sisteminde bir hastalığın oluşması ya da bulaşıcı hastalıklar nedeniyle ortaya çıkan fobi, korku ve dengesizlikler anksiyeteye sebep olur.
  • Sancılı bir sakatlık ya da bir hastalık yüzünden acı çeken köpeklerin endişe seviyesi yükselir ve yerini fobiye, korkuya, anksiyeteye bırakır.
  • 14 haftadan daha küçük olan köpeklere kötü davranılması ya da izolasyonu köpekleri oldukça kötü etkiler. Bu köpekler zamanla gergin hale gelirler. Bu da anksiyeteye ve panik atağa neden olan bir sebeptir.
  • Bir köpek sürekli olarak terk ediliyorsa ya da uzun süre yalnız bırakılıyorsa ayrılık endişesi sonucunda anksiyetesi arta bilir.

Köpeklerde Anksiyete Tedavisi

Köpeklerde anksiyete problemi tedavi edilmediği zaman bu durum çok daha fazlalaşır ve daha kötü sağlık sorunlarıyla karşılaşılır. Tedavi etmek için bir veteriner hekimden destek almak gerekir. Veteriner hekimin vereceği tedaviler dışında köpekte neden böyle bir durum olduğu da belirlenmelidir. Örneğin terk edilme yüzünden anksiyetesi gelişmiş olan bir köpeğin tedavi sürecinde asla yalnız bırakılmaması gerekir. Yani anksiyeteye sebep olan durum belirlenip aynı korkular bir daha yaşatılmamalıdır. Aynı zamanda bu süreç içerisinde sahiplere çok fazla görev düşer. Köpeğe tedavi sürecinde kızmamak, onunla zaman geçirmek, sevdiği şeyleri yapmak önemlidir.

Facebook Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir